Пон-Съб: 9:30 до 17:30

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ СЕННА ХРЕМА

ПЪРВИ ПРЕГЛЕД ПОВОД ЗА КОНСУЛТАЦИЯТА
За първи път А.Александров, на 26 г. посещава здравния кабинет на 19.05.2000 г. по повод на оплаквания от често кихане, от чувство за сърбеж в небцето и носа, който е запушен, но без секрети и от периодична поява на сърбеж в очите. Тези оплаквания се повтарят всяка година от април до август и се дължат на установена алергия към цветния прашец. Бащата на пациента също е със сенна хрема.

ВЪПРОСНИК СИСТЕМА ПО СИСТЕМА

ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА. Добър апетит, без хранителни предпочитания. Нормално чувство за жажда. Редовна дефекация. Няма сънливост след нахранване и липсват оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт. Няма хемороиди.

УНГ система. Не се оплаква от чести инфекции на горните дихателни пътища. Установена алергия към полени.

ГЛАВА – без особености. Не пуши.

СЪРДЕЧНО-СЪДОВА СИСТЕМА. Без особености.

УРИНАРНА СИСТЕМА – без особености.

КОЖА. Нормална кожа на тялото и мазна на лицето. Нормално изпотяване. Не е имал кожни проблеми.

ОПОРНО-ДВИГАТЕЛЕН АПАРАТ – без особености.

ОБЩА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ – предпочита умерени температури, чувства се еднакво добре както на море, така и на планина.

НЕРВНА СИСТЕМА. Сънят е добър, не се нервира лесно. Не винаги избухва. Няма страхове, не е притеснителен и няма фикс идеи. Няма склонност към депресии. Когато има проблеми е склонен да ги споделя с близък човек, но това зависи от естеството на проблема.

КЛИНИЧЕН ПРЕГЛЕД. Ръст 190 см при тегло 80 кг, кръвно налягане 120 / 80. Ритмична, нормофреквентна сърдечна дейност. Чисто везикуларно дишане, без прибавени хрипове. Корем – без особености. Сукусио реналис – отрицателно двустранно.

ЛЕЧЕНИЕ.

Апис Мелифика 15 СН – 5 гранули сутрин, на четни дати.

Поленс 15 СН – 5 гранули сутрин, на нечетни дати.

Пумон хистамин 15 СН – 5 гранули вечер.

Сабадила 5 СН – 2 пъти дневно по 5 гранули.

Калциум С – 1-2 пъти по една таблетка.

ОБСЪЖДАНЕ

АПИС МЕЛИФИКА – Назначава се системно при сенна хрема, както с профилактична, така и с лечебна цел, тъй като е установено ин витро, че редовното му приемане потиска дегранулацията на мастоцитите. В случая допълнителна индикация за назначаването на Апис Мелифика е чувството за запушен нос без секрети, дължащо се на оток на носната лигавица.

ПОЛЕНС – Това хомеопатично лекарство е получено на базата на полени и се назначава във всички случаи със сенна хрема с цел лечение на причината на заболяването.

ПУМОН ХИСТАМИН. За този хомеопатичен медикамент, получен от бял дроб на морско свинче, убито по време на алергичен шок, след като е било предварително сенсибилизирано, също е установено, че потиска дегранулацията на мастоцитите. Той се назначава редовно и за продължително време при всякакъв вид дихателни алергии с цел да стимулира противоалергичната защита на организма.

САБАДИЛА – Основания за предписването на този медикамент са спастичните кихавици и усещането за запушен нос и за сърбеж в носа и небцето.

Втори преглед на 01.06.2000 г. Чувството за сърбеж в носа и небцето е силно намаляло, но се появила обилна водниста хрема, дразнеща ноздрите. Налице е слабо сълзене от очите, което не е дразнещо. Вместо Сабадила е предписан Алиум Цепа в разреждане 9 СН – 3 пъти дневно по 5 гранули. Назначен е и Сулфур 15 СН – 10 гранули в неделя. Апис Мелифика и Поленс остават да се редуват през ден, сутрин, а Пумон Хистамин остава всяка вечер.

ОБСЪЖДАНЕ

АЛИУМ ЦЕПА – основен хомеопатичен медикамент за водниста, бистра хрема, дразнеща ноздрите и съпроводена от не дразнещо сълзене на очите.

СУЛФУР. Типът на реакция при сенна хрема е типично псоричен и назначаването на Сулфур цели промяна на начина на реакция.

Третият контролен преглед е на 12.06.2000 г.

Пациентът се чувство много добре. Хремата почти е изчезнала. Най-интересното обаче е , че А. Александров не е намерил Алиум Цепа в аптеката, поради което е продължил да приема предишните лекарства с добавен към тях Сулфур.

ОБСЪЖДАНЕ

Отчетливото подобрение в здравословното състояние, при положение, че няма никаква промяна в лечението, с изключение на Сулфур, показва колко важно е да се провежда не само симптоматично лечение, ефектът от което е временен и в много случаи – незадоволителен. Важно е да се търси и намери хомеопатичен медикамент за типа реакция. Само тогава може да се разчита на достатъчно добър и траен ефект. Между другото, преди много години, такова е било и заключението на Ханеман. Този случай е поучителен с това, че на практика потвърждава гениалността на великия немски учен.

Всичко за Хомеопатията на едно място

Научете как действа Хомеопатията и всичко за Хомеопатичните лекарства

Нашите специалисти

Нашите специалисти имат дългогодишен опит и индивидуален подход към всеки пациент

Д-р МАРИЯН ИВАНОВ

Основател и Собственик, Вътрешни болести

Специалист по вътрешни болести. Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия.

Д-р Даринка Русева

Вътрешни болести, Физиотерапия и рехабилитация, Хомеопатия NLS диагностика "Биоплазма" - Биоскенер

Работила в детско и вътрешно отделение на Районна болница Ботевград, кардиологично и физиотерапевтично отделение в санаториум МВР гр. Банкя.

Д-р Надежда Гурянова

Вътрешни болести Рефлексотерапия, Хомеопатия и Рейки терапия

Д-р Надежда Гурянова е завършила в Русия средно медицинско образование със специалност акушерство физиотерапия и масаж.

Д-р Райна Жейнова

Детски болести, Хомеопатия

Д-р Райна Жейнова еспециалист по детски болестиот 1996 г.. Работила е като участъков педиатър в гр. Търговище в продължение на 13 години

Диляна Велчева

Аурадиагностика

Диляна Велчева е специалист по аурадиагностика, завършила курс на обучение към Украинската школа "Ауралайф".Икономист по образование

Росица Тончева

Магистър по здравословно и диетично хранене

Росица Тончева Тончева е магистър по здравословно и диетично хранене с опит в тази област повече от 30 години.

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

„МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД

Благодарение на осигурената от ЕС финансова помощ „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ФИТОЛЕК“ ЕООД успява да запази служителите си – лекари и персонал и дори да наеме

ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР

ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ ИЗНЕНАДА?!

Приятна, Нестандартна, Запомняща се

Подарете ПОДАРЪЧЕН СЕРТИФИКАТ „ФИТОЛЕК” – една оригинална и модерна идея, чрез която да доставите удоволствие на Ваш близък, приятел, колега или дете, като ги накарате да се почувстват отпочинали и пълни с енергия. И най - важното - ще им подарите здраве и ще повишите качеството им на живот!

Прочети повече

Какво казват пациентите за нас


Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

Благодарение на грижите и отношението на д-р Угринова, животът отново може да е прекрасен! Благодаря на целия екип на Фитолек, който винаги ме кара да се чувствам специална и важна. Благодаря, че Ви има! 05.07.2013 г
Надежда Стойлкова - София

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова
Прочети всички

Последните Новини от Нас

Разгледайте най-актуалното от Медицински Център "Фитолек"

17-07-2023

Пакет “Чакра Фитолек” за баланс на 7-те чакри

                                                                                                                                                                                                                Пълен набор чайове от серията “Чакра Фитолек” – 7 билкови чая, за балансиране на 7-те основни чакри на човека. Всеки чай включва билки,...
04-07-2023

Офталмо Фитолек за бистър поглед

Офталмо за бистър поглед Влияе благоприятно на сърдечно-съдовата дейност, кръвообръщението и...
04-07-2023

ФемоМакс Фитолек

  ФемоМакс Фитолек за Женско здраве Подобрява функцията на яйчниците и матката. Подкрепя нервно - хормоналното...
04-07-2023

Чай Грация Фитолек

ЧайГрация Фитолек- за Изящна Фигура   Чаят Грация Фитолек подобрява сърдечно-съдовата...

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти