Пон-Съб: 9:30 до 17:30

Статии и публикации

ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ НА ЕКЗЕМА

 

Екземата е най – често срещаното кожно заболяване. Нейното име произлиза от гръцката дума “екзео” – кипвам навън. Най – общо тя представлява незаразно възпаление на кожата.

Обривите при екзема се доста различни в зависимост от стадия на възпаление.
   В острия стадий най – често се наблюдават зачервяване, оток и образуване на пъпки - папули, както и на мехурчета с белезникаво съдържимо, които се разкъсват и покриват с кори, т. нар. крусти. Обикновено е налице и силен сърбеж. Постепенно острите възпалителни промени стихват и процесът преминава в подостра или хронична фаза, когато кожата загрубява, започва да се залющва и напуква.

   Eкзема може да се развие навсякъде по кожната повърхност, но най – често от нея се засягат кожните гънки.

   Съществуват различни видове екземи, които се причиняват от различни фактори, поради което и лечението е различно.
   За улеснение специалистите разграничават няколко основни вида екземи:

-          Конституционални или атопични екземи. Характерно за тях е, че те засягат деца с фамилна обремененост ( при над 70 % от страдащите от екзема техните родители и / или баби или дядовци също страдат от екзема, псориазис или други наследственообусловени заболявания като сенна хрема, бронхиална астма, мигрена, язва на дванадесетопръстника и др. ). Често фамилната се съчетава с лична обремененост, което означава, че хората с екзема, респективно децата, са страдали, страдат или в последствие ще се разболеят от сенна хрема, бронхиална астма, уртикария, псориарис или други наследственообусловени болести. Интересно е да се отбележи, че хората с атопична екзема боледуват по – често от вирусни, бактериални или гъбичкови инфекции. Това се дължи на факта, че при тях се наблюдават намален клетъчен имунитет, намалено производство на определен тип антинела ( имуноглобулини А ) и функционални аномалии, засягащи, клетки, които са отговорни за имунната защита. От друга страна е налице тенденция за свръхпродукция на антитела от тип Е, които вземат важно място в алергичните реакции.

-          Придобити или контактни екземи. Те са по – чести при по – големите деца и при възрастните хора и са дължат на реакция на кожната свръхчувствителност към определени вещества, наречени алергизиращи вещества. Най – често такива могат да се окажат козметични и перилни препарати, метали ( особено никелови бижута ), медикаменти и химикали и др.

-          Други видове екземи

По принцип, независимо от вида й, всяка екзема преминава през няколко стадия на развитие и за всеки стадий могат да бъдат подбрани подходящи хомеопатични лекарства.

   Важно е да се знае, че честото и безразборно мазане на кожата, особено при по – малките деца, с кортикостероидни препарати никак не е безвредно. Освен това то дава временен ефект, който с течение на времето става все по - краткотраен.

       Хомеопатични лекарства за началния стадий, характеризиращ се със зачервяване на кожата и образуване на оток – образуване на еритемно-оточни плаки.

-          “Беладона” в разреждане 9 СН, 2-4 пъти дневно по 5 гранули, се препоръчва, когато е налице локализирано зачервяване и уплътняване на кожата, като зачервеният участък е блестящ и има вид на лакиран. Това се придружава от силна болка и чувство за изгаряща топлина. Налице е и сърбеж, намаляващ от затопляне.

-          “Апис мелифика” в разреждане 15 СН, 2-4 пъти дневно по 5 гранули, намира приложение в случаите, когато отокът се появява внезапно и се разпространява бързо по кожата и подлежащата съединителна тъкан. В следствие на това кожата придобива вид на портокалова кора. За разлика от “Беладона” зачервяването не е така ярко, а сърбежът, чувството за парене и отокът намаляват от налагане със студено.

-          “Уртика уренс” в разреждане 9 СН, 2-4 пъти дневно, е медикамент много близък по своите характеристики и показания за използване до “Апис мелифика”, с тази разлика, че подобрение настъпва от топло, а студената вода и студените компреси засилват сърбежа и паренето в областта на еритемно-оточната плака.

           Хомеопатични лекарства за втория стадий – на образуване на мехурчета. В този стадий върху еритемно-оточните плаки се образуват мехурчета. Обикновено те са малки по размери, многобройни, повърхностно разположение и изпълнени с бистро, светложълтеникаво съдържимо. Те се пукат бързо и тогава екземата преминава в третия си стадий – стадия на подмокряне. По време на стадия на мехурчета лекарите хомеопати използват някои от следните медикаменти :

-          „Анагалис арвенсис”, в разреждане 5 СН (в такова разреждане е внесен в България), по 5 гранули 1 – 2 пъти дневно, се използва почти системно в случаите, когато се касае за т.нар. „палмарна дисхидроза”. Най характерни за нея са мехурчетата по палмарната повърхност на ръката, придружени от силен сърбеж.

-          “Рус токсикодендрон” в разреждане 9 или 15 СН, няколко пъти дневно по 5 гранули, е най-често използваното лекарство за лечение на кожни заболявания характеризиращи се с образуване на мехурчета с воднисто, бистро светложълтеникаво съдържимо. Тези мехурчета обикновено са разположени върху зачервена и силно сърбяща кожа. Сърбежът кара болния непрекъснато да се чеше и постоянно да променя положението на тялото си.

-          “Мезереум” в разреждане 9 или 15 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули, е близък до “Рус токсикодендрон”, с тази разлика, че мехурчетата, които ще лекуваме с “Мезереум” са изпълнени с мътно, жълтокафяво гнойно съдържимо. След пукването на тези мехурчета се образуват белезникави или кафеникави корички.

           На практика не рядко при една екзема се наблюдават и двата вида мехурчета и в тези случаи “Рус токсикодендрон” и “Мезереум” се редуват по 5 гранули през 2-3 часа.

-          “Боракс” в разреждане 9 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули, намира приложение в лечението на кожни заболявания, респективно на екземи, с много ситни мехурчета, при които е налице тенденция към групиране и сливане в купчинки. Тези мехурчета, които най-често са непрозрачни, са обградени с червен пръстен и при тях е налице склонност към бързо преминаване в кожни язвички.

-          “Петролеум” в разреждане 9 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули намира приложение за лечение на мехурчета с малки размери, парещи и сърбящи, при които също е налице тенденция за конфлуиране и сливане. При разкъсването им изтича бистро, воднисто съдържимо и на тяхно място се образуват жълтеникави корички. Най-често “Петролеум” намира приложение в лечението на екземи между пръстите, по тилната повърхност на ръцете, в окосмената част на главата, зад ушите и около устата.

-          “Кротон тиглиум” в разреждане 9 или 15 СН, 2-3 пъти дневно, е препоръчителен за лечение на сливащи се болезнени и силно сърбящи мехурчета, при които подлежащата кожа също е свръхчувствителна на болка. Това хомеопатично лекарство е особено ефикасно в случаите, когато екземата е локализирана предимно в областта на гениталиите, на слепоочията, на клепачите и на окосмената част на тялото.

-          “Кантарис” в разреждане 9 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули, намира приложение в лечението на екзема с големи мехурчета, при които е налице тенденция към сливане и образуване на мехурчета.

           Стадий на подмокряне и образуване на корички.

           Както вече бе споменато, след пукване на мехурчетата кожната екзема преминава в стадия на подмокряне и образуване на корички. В този стадий е удачно да се използват следните хомеопатични лекарства:

-          “Графитес” в разреждане 15 СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули, е препоръчителен за лечение на екзема с жълтокафяви или задебелени светложълти корички, под които изтича гъста жълтеникава лепкава течност, наподобяваща пчелен мед. Налице е силен сърбеж, а разчесването води до засилване на подмокрянето. В повечето случаи това състояние се влошава нощем, от затопляне и при миене, а се подобрява от студено. Гореописаните кожни увреждания често се наблюдават зад ушите, по окосмената част на главата, в областта на устните, клепачите и сгъвките, в гениталната област, между бедрата, между пръстите на краката и ръцете и др.

-          “Мезереум” в разреждане 9 или 15 СН е препоръчителен, не само за лечение на мехурчета с мътно, жълтокафеникаво съдържимо, но и в следващия стадий на екземата – когато мехурчетата се пукат и на тяхно място се образуват белезникави или кафеникави корички. И тук е налице влошаване от топлина и от миене, както и от разчесване.

-          “Петролеум” в разреждане 9 СН, 2 пъти дневно по 5 гранули. Показания за използване – виж по-горе.

-          “Антимониум крудум” в разреждане 9 СН, два пъти дневно по 5 гранули, е подходящ за лечение на екзема, разположена по лицето, ъгълчетата на устата, очните цепки и краищата на ноздрите, която на определен етап от своето развитие води до образуване на дебели, жълтеникави корички. И при този вид екзема, която често се наблюдава при лакоми деца, се наблюдава сърбеж, който се влошава нощем и от топлина.

           Стадий на оздравяване – това е крайният стадий на възстановяване на епидермиса след фаза на излющване на кожата. В този стадий лекарите хомеопати най-често прибягват до следните лекарства :

-          “Арсеникум албум” в разреждане 9 или 15 СН, 2 пъти дневно по 5 гранули, се препоръчва за лечение на екзема или друг кожен проблем, при които е налице ситно, трицевидно лющене на кожата (люспичките наподобяват брашно ), която е бледа, студена, суха и набръчкана и наподобява пергамент. Налице са парене и сърбеж, влошаващи се през нощта ( особено между 1 и 3 часа ), от студено и от разчесване. Подобряване настъпва от налагане с топли компреси.

-          “Арсеникум йодатум” в разреждане 9 или 15 СН, 2 пъти дневно по 5 гранули, е препоръчителен в случаите, когато лющенето е на по-едри бели люспи, разположени върху зачервена основа. И тук е налице сърбеж, който обаче се облекчава от студено.

-          “Натриум сулфурикум” в разреждане 9 или 15 СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули, е препоръчителен за лечение на екзема, при които е налице лющене на едри, фини, жълтеникави, прозрачни корички. Подлежащата кожа е блестяща, нежна, суха и зачервена и по нея може да има напуквания, от които не изтича секрет

         Във всички случаи на екзема е оправдано използването на „Апис мелифика” и/или на „Хистаминум”, които стимулират противоалергичната защита на организма. За целта, ежедневно или през ден, се приемат по 5 гранули от съответния медикамент, в разреждане 15 или 30 СН.

         В хомеопатията съществуват и медикаменти, които бихме могли да използваме с успех при инфектиране на кожните лезии. Най – често това са „Пирогениум” и „Хепар сулфур”.

               При такова сериозно заболяване, каквото е екземата, консултацията с лекар-хомеопат е задължителна. Той ще избере хомеопатични лекарства, които да влияят не само на съответните кожни прояви и оплаквания, но и на реакцията на организма като цяло. Само по този начин може да се постигне ефективен и траен контрол на екземата. Сред най – често използваните при нейното лечение медикаменти за тип реакция и/или за чувствителен тип спадат „Сулфур”, „Псоринум”, „Калкареа карбоника”, „Арсеникум албум”, „Туя”, „Графитес”, медикаментите за туберкулинов тип реакция и др..

        Важно! Благоприятният ефект на хомеопатичните лекарства, използвани за лечение на екзема се допълва от приемането на хранителната добавка «Детокс Фитолек». Съдържащите се в нея екстракти от корени от репей и от листа от трицветна теменуга действат противовъзпалително, жлъчегонно, пикочогонно, детоксикиращо и антисептично и по този начин подобряват състоянието на кожата (за повече информация можете да посетите www.phytolek.com).

   Освен от онлайн магазина на Медицински Център ФИТОЛЕК, хранителните добавки с марка „ФИТОЛЕК” , произведени във Франция (ИМУНО ФИТОЛЕК 70 капсули, АНТИСТРЕС ФИТОЛЕК, ДЕТОКС ФИТОЛЕК, АНТИАЛЕРГИЯ ФИТОЛЕК И ВЕНО – АРТЕРИАЛЕН ФИТОЛЕК) могат да бъдат закупени във всяка аптека или дрогерия, а ако там ги няма в наличност, вашият фармацевт може да ги поръча от най – големите национални дистрибутори за медикаменти и хранителни добавки – СТИНГ АД И ФЬОНИКС ЕООД, както и от ЕКОМЕТ - 90.

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти