Пон-Съб: 9:30 до 17:30

Статии и публикации

ВЕЩЕСТВА, ВАЖНИ ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ТЕГЛОТО

Oт книгата „ДА ОТСЛАБВАМЕ С УДОВОЛСТВИЕ” на

д-р Мариян Иванов

 

Инулин

            Инулинът спада към групата на т. нар. резервни полизахариди, представляващи временни запаси от въглехидрати, които растенията и някои видове животни съдържат. При определени условия инулинът може да бъде използван от тях като хранително вещество. Според редица проучвания инулинът се произвежда естествено от над 30 000 растения по света. Съвременната медицина използва инулина като заместител на захарозата и нишестето в ястията на болните от захарен диабет и в урологията, когато става въпрос за някои изследвания на бъбречните функции. Сравнително отскоро инулинът влезе в състава на хранителни добавки, приемани с цел да се потисне апетитът и да се нормализира теглото. По какъв начин се осъществява това?

            Както вече бе изяснено, голяма роля за усещанията “ситост-глад” играе нивото на кръвната захар. Ако то спадне под определена критична стойност, се появява чувство за глад, което ни кара да се храним. Това води до повишаване на кръвнозахарното, до изчезване на чувството за глад и до поява на чувство за ситост. От изключително значение за хората с наднормено тегло и затлъстяване е чувството за ситост да настъпи възможно най-бързо след приемането на храна. Това е важно, тъй като обикновено чувството за ситост, дължащо се на повишаване на нивото на захарта в кръвта, настъпва поне 15-20 минути след началото на храненето. За тези минути обаче човек може да погълне огромно количество храна, респективно – калории, които на практика не са му необходими. Тук на помощ идват хранителните добавки, съдържащи инулин. Ако такава хранителна добавка бъде прета преди хранене, инулинът в нея, който по редица параметри наподобява глюкозата, се свързва с глюкозните рецептори на клетките, без обаче да влезе вътре в тях и да бъде включен в обмяната на веществата. Свързването на инулина с глюкозните рецептори води до намаляване на чувството за глад и така по естествен път се постига намаляване на количеството на консумираната храна. Инулинът се съдържа в много хранителни добавки, предназначени за нормализиране на телесното тегло, а в натурално състояние може би най-богата на него е гулията.

 

Тирозин

     От аминокиселината тирозин в организма се синтезира веществото норадреналин, което спомага за намаляване на апетита, а едновременно с това създава чувство за бодрост и спомага за повишаване на тонуса.

 

Йод

   Той е необходим за образуването на тироксин – хормон, отделян от щитовидната жлеза, който активизира обмяната на веществата. Отбелязано е и понижаващото влияние на йода върху кръвния холестерол. Ето защо не бива да ни учудва фактът, че йодът отдавна се смята за ефикасно средство, способстващо за профилактика на атеросклеротичните процеси.

     Най-много йод се съдържа в морските водорасли и в морската риба. На йод са богати и месото, яйцата, млякото, цвеклото, морковите, картофите, сливите и други. Йод се съдържа и в хранителни добавки като “Алгон”.

 

 

Витамин С

     Витамин С е водноразтворим витамин, който повечето животни сами си синтезират. Човекът и човекоподобните маймуни обаче нямат тази способност и трябва да получават витамин С с храната. Той е полезен за хората, склонни към затлъстяване, тъй като стимулира образуването на норадреналин в организма и едновременно с това увеличава липолизата, т.е. изгарянето на мазнините.

     Витамин С се среща в най-големи количества в цитрусовите и горските плодове, в зелените и листните зеленчуци, в доматите, чушките и картофите, в пъпеша и карфиола, в червените люти чушки, шипките и др. Поради огромната роля на витамин С за човешкия организъм той представлява и една от най-масово приеманите хранителни добавки – под формата на таблетки, капсули, ампули, прахчета и др. Най-добри добавки на витамин С са онези обаче, които съдържат и биофлавоноиди, които допълнително засилват действието на този витамин и го пазят от разрушаване. Такъв препарат е например “Боровинка +”.

 

Витамин Е

     За разлика от витамин С и витамин Р този витамин е мастноразтворим. Той се съхранява в черния дроб, мускулите, сърцето, мастната тъкан и др. Според биологичната му активност витамин Е се измерва в международни единици (МЕ), като една МЕ се равнява на един мг. Витамин Е се състои от няколко съединения, наречени токофероли, като с най-голяма биологична активност от тях е алфа–токоферолът. Освен че витамин Е представлява силен антиоксидант, за което всички знаят, той спомага за намаляване на кръвната съсирваемост и за разтваряне на образувани вече вътресъдови съсиреци. Не е за пренебрегване и фактът, че витамин Е играе изключително важна роля за поддържане в нормално състояние на кожата и на лигавиците. Приемането му през устата или локалното му прилагане в областта на варикозна язва на кожата води до по-бързото й заздравяване.

   Препоръчителната дневна доза витамин Е е между 100 и 400 МЕ в зависимост от болестните тенденции във всеки конкретен случай, като за жените в менопауза тя може да стигне до 800 МЕ. Интересно е да се знае, че съществува изразена зависимост между витамин Е и селена, който засилва действието на този витамин. Поради тази причина е препоръчително витамин Е да се приема в комбинация със селен.

     Най-богати на витамин Е са овесените ядки, житните зародиши, растителните масла, соята, листните зеленчуци, брюкселското зеле и яйцата. Установено е, че витамин Е се усвоява по-добре от организма, когато се приема в комбинация с ненаситени мастни киселини. В тези случаи организмът се нуждае от по-малки количества витамин Е, тъй като той има по-голяма биологична активност.

Основни ефекти на витамин Е:

-          подпомага правилната функция на сърцето и кръвната циркулация;

-          влияе положително върху половите функции;

-          допринася за забавяне процесите на стареене на клетките.

   Витамин Е би могъл да подпомогне нормализирането на теглото, тъй като той допринася за стабилизирането на молекулата на витамин С.

 

Магнезий

   Магнезият е изключително полезен за човешкия организъм. Около 99 % от съдържащия се в организма магнезий се намира в клетките (2/3 в костната тъкан и 1/3 в мускулите и еритроцитите – червените кръвни клетки). Магнезият участва в активизирането на над 300 ензима и във всички енергийни процеси в човешкото тяло. Той е необходим и за синтеза на нуклеинови киселини и белтъчини. Ежедневните нужди на възрастния човек от магнизий са 280-400 мг. Най-богатите на магнезий храни са бананите, авокадото, пшеничните зародиши и пълнозърнестият хляб, листните зеленчуци, млякото и млечните продукти, цвеклото, орехите и рибата.

   Недостиг на магнезий в човешкия организъм може да настъпи при:

  1. 1.Нерационално хранене – бедна на магнезий храна, диета и непълноценно хранене, алкохолизъм (при алкохолиците е налице повишено отделяне на магнезий с урината) и др.
  2. 2.Повишени нужди – при бременни (при тях нуждите от магнезий са приблизително два пъти по-големи), при деца, при повишено умствено и физическо натоварване и др.
  3. 3.Намалено усвояване или повишено излъчване – при стрес, при лечение с отводняващи медикаменти, при диария и др.

   Изявите на магнезиев недостиг в организма са следните: треперене, мускулна слабост, повишена нервно-мускулна възбудимост, която може да доведе до хиперрефлексия и гърчове със схващане най-често на мускулите на крайниците, повишена раздразнителност, безсъние, намалена способност за концентрация и запаметяване, главоболие, повишена тревожност и склонност към депресия. Недостигът на магнезий може да доведе и до прояви от страна на сърдечно-съдовата система като сърцебиене, аритмия и прескачане на сърцето, чувство за тежест в сърдечната област и др.

   При наличие на някои от гореизброените симптоми, освен да се консумират храни, богати на магнезий, е подходящо и приемането на магнезиеви препарати.     Магнезият намира приложение в профилактиката и лечението на затлъстяването, тай като и той, както и витамин С, стимулира изгарянето на мазнините в организма. Освен това той спомага за овладяване на лошото настроение и стреса, а знаем, че апетитът на много хора се повишава значително, когато са нервни.

 

Хром

   Хромът оказва влияние върху въглехидратната обмяна, върху усвояването на глюкозата от тъканите и върху нивото на последната в кръвта. Въвеждането на инсулин в човешкия организъм води до усилено отделяне на хром от него. Ето защо при болните от захарен диабет, лекуващи се с инсулин, недостигът на хром не е рядко явление.

     Най-високо е съдържанието на хром в говеждия черен дроб, в соята, фасула, граха, месото, доматите, морковите, зеления лук и други.

ЕЛЕГАНС ФИТОЛЕК

 

 

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти