Пон-Съб: 9:30 до 17:30

Новини

ПРИРОДНИ СРЕДСТВА ЗА ЗАЩИТА ОТ ВИРУСНИ И БАКТЕРИАЛНИ ИНФЕКЦИИ

През есенно – зимния сезон, зачестяват острите вирусни инфекции, чиито прояви пълнят лекарските кабинети и аптеките. Тази година, към баналните вирусни инфекции, ще се добави и очакването за проявите на един стар познайник – вирусния щам на т.нар. „свински” грип.  Страховете от сблъсъка с вируса, съдържащ в себе си генетичен материал от човешки, свински и птичи грипни вируси, са големи. Те са допълнително подклаждани и от повишеното медийно внимание по темата. За щастие повечето известни случаи на заболяването са с леко до средно тежко протичане. Както и при всички останали вируси, в повечето случаи с настъпил смъртен изход, последният се дължи не на самата вирусна инфекция, а на настъпилите след нея усложнения, предизвикани от насложени вторично бактериални инфекции. Именно те водят до тежки усложнения, включително и до пневмонии с фатален изход.


  В крайна сметка отново се оказва, че резултатът от сблъсъка с поредния вирус зависи най-вече от силата и способността на имунната защита на организма да се противопостави ефективно както на самият вирус, така и на последвалите го бактериални инфекции. И точно тук е мястото, където за пореден път е удачно да обърнем внимание на доказаните средства за повишаване на имунната защита – така наречените имуностимулатори и имуномодулатори. Много от тези средства са били използвани още от древните лечители в човешката история и в продължение на столетия са доказвали своята мощ в битката с всякакви стари и сравнително нови заплахи за човешкото здраве. За разлика от антибиотичното лечение, насочено към унищожаването на конкретен микроорганизъм, при имуномодулаторите имаме комплексно повлияване на различни нива в имунната защита. По този начин се постига  засилване на имунния отговор като цяло и трайна устойчивост на човека спрямо микробите, без това да е свързано със сериозните странични действия на антибиотиците и химиотерапевтиците.
  Според съвременните схващания за функционирането на имунната система, тя има доста сложна организация, включваща редица органи и тъкани (тимус, костен мозък, лимфни възли, слезка и некапсулирана лимфна тъкан), клетки (Т-лимфоцити, В-лимфоцити, лимфоцити-убийци, макрофаги) и клетъчни субстанции (имуноглобулини, антигени, цитокини и др. белтъчни молекули). Всичките тези съставни елементи на системата действат в изключително добър синхрон и взаимодействие, за да се противопоставят на агресията на вируси, бактерии и гъбички, проникнали в организма. Работата на тази сложна система до голяма степен се определя от няколко важни параметъра:
-  от капацитета за изграждане на ключови за имунитета субстанции
- от ефективното координиране на работата на отделните звена в системата
-  от способността на ресурсите на имунната система да се натрупват на стратегически “фронтове”, където вероятността за пробив в защитата на човешкия организъм е най-голяма.
   От комбинацията между горните три параметъра зависят интегритетът, бързината и мощта на имунния отговор при пряка провокация от страна на агресор, какъвто може да бъде вирусът на свинския грип, например. Именно чрез някои от тези три механизма (най-често комбинирано) веществата от групата на имуномодулаторите повлияват на имунитета, като подобряват и засилват както синтеза на ключови субстанции и клетки, така и координацията на работата между тях. Това позволява по-ефективно използване на ресурсите на имунната защита и значително по-мощен имунен отговор. Така в крайна сметка се повишават устойчивостта и неподатливостта на организма на инфекции и/или значително по-бързо излекуване и възстановяване след прекарана инфекция.

   Двата най-мощни известни до момента имуномодулатора от растителен произход са екстрактите от билките ехинацея и котешки нокът (Uncaria tomentosa). Лечебните качества на тези растения са познати от векове и ефектът от техният прием върху имунната система на човека е много добре         проучен. Някои от основните механизми, чрез които те стимулират и    регулират имунния отговор са:

-         увеличаване на броя на фагоцитите

-         засилен синтез на антитела и други противомикробни вещества

-         увеличаване на броя на Т- и В-лимфоцитите

-         засилена активност на неутрофилните клетки и лимфоцитите-убийци

   Освен това, за екстракта от ехинацея, е доказано че може да блокира ензима хиалуронидаза, отделян от много вируси. Чрез този ензим  вирусите разграждат хиалуроновата киселина, “слепваща” клетките и така проникват по-лесно в тях. Не е за пренебрегване и фактът, че ехинацеята упражнява и директна противомикробна активност по отношение на такива често срещани в ежедневието ни болестотворни бактерии, каквито са стафилококите. Особено впечатлява фактът, че екстрактът от котешки нокът, в комбинация с азатиоприн, се препоръчва от водещи специалисти за лечение на една от най-тежките познати ни вирусни инфекции – тази, предизвикваща СПИН. Това е признание от медицинските и научни среди за мощния имуномодулиращ ефект на котешкия нокът, който притежава и доказан антираков ефект.

   Към така наречените химио-имуномодулатори спадат редица витамини и микроелементи, каквито са например витамините А, С, Е, микроелементите селен, цинк и сребро, полиненаситените мастни киселини (омега-3) и други небелтъчни вещества. За изключително важните и многопосочни полезни действия на витамин С се знае много. В контекста на неговото имуностимулиращо действие е важно да се каже, че той е необходим за синтеза на такива ключови за противомикробната защита белтъци, каквито са антителата. Освен това, благодарение на антиоксидантната си активност, вит С пази от увреждания клетките, отговорни за имунната защита на организма. Микроелементите като селен и цинк са може би най-предпочитаните от групата на минералите вещества като имуностимулатори, поради участието им в огромен брой, важни за имунитета, ензимни реакции и ензимни системи. Така например, селенът участва в един от най-важните ензими, осигуряващи детоксикацията и антиоксидантната защита на организма – глутатион-пероксидазата. Но той участва и в още 35 важни ензимни системи  (селенопротеини). Значимостта на този микроелемент за ефективното протичане на огромен брой биохимични реакции, свързани с имунната и антираковата защита, е клинично доказана. Цинкът от своя страна влиза в състава на друг ключов антиоксидантен ензим – супероксид-дисмутазата и участва в над 200 биохимични реакции свързани със синтеза на ДНК и РНК-полимерази, белтъци (антитела), хормони (инсулин) и др..
Ето защо селенът и цинкът често се срещат заедно в добрите препарати-имуномодулатори.
   Комбинирането на няколко мощни съставки с имуностимулиращо и имуномодулиращо действие в един препарат е честа практика, поради факта, че те имат различни механизми на действие и така ефектът от едновременното им приложение е по-мощен и разностранен.
   Един такъв комбиниран препарат, който вече е изпробван и в български условия, е регистрираният като хранителна добавка “Имуно Фитолек”“Имуно Фитолек” е разработен от д-р Мариян Иванов* и е одобрен и произведен от USA Laboratories – един от американските и световни лидери в областта на хранителните добавки. Голямо предимство на “Имуно Фитолек” е фактът, че той съчетава в оптимални съотношения помежду им вит. С, цинк и селен с качествени екстракти от ехинацея и котешки нокът. Благодарение на това, внесената от „Еко лаборатории” ЕООД хранителна добавка   “Имуно Фитолек” представлява мощна имуностимулираща комбинация, подходяща за продължителна употреба дори и от деца (по преценка на лекар или фармацевт), която ще ни позволи да гледаме малко по-спокойно на настъпващата вълна от вирусни и бактериални инфекции.

“Имуно Фитолек”се препоръчва:

  • при всякакви видове инфекции и за профилактика на такива;
  • на хора, преживели тежки операции;
  • на хора с  хронични заболявания, водещи до понижаване на имунитета;
  • на хора, подложени на силен стрес;
  • като антиоксидант.

Начини на приложение на “Имуно Фитолек”:

-         с профилактична цел: 1-2 капсули дневно

-         по време на инфекция: 2-4 капсули дневно или според препоръката на лекуващия лекар

   При деца, които не могат да приемат капсулата цяла, е препоръчително последната да се отвори и съдържимото да се прибави към храна, която децата консумират без проблем – пчелен мед, пюре или кисело мляко например.

   Основни дистрибутори на “Имуно Фитолек”: СТИНГ АД и ЕКОМЕТ

   За допълване на имуномодулиращото действие на хранителната добавка “Имуно Фитолек”спомага чаят Имуно Фитолек, представляващ комбинация от котешки нокът (саменто), ехинацея, жен-шен, бъз, лимонова трева, сладък корен, канела, цикория и папая.

   При възпаление на гърлото, дължащо се на вирусна или бактериална инфекция може да помогне чаят „Фаринго Фитолек”. Съдържащите се в него кора от червен бряст, мента, канела, лайка, корени от сладник, салвия и корени от медицинска ружа упражняват силно противовъзпалително, болкоуспокояващо и антисептично действие, облекчават кашлицата и чувството за дразнене в гърлото и спомагат за нормализиране на високата температура. При болезнено гърло са препоръчителни и гаргари с чая „Фаринго Фитолек”.

   При кашлица е препоръчителен чаят „Бронхо Фитолек”. Той упражнява изразено противовъзпалително и противомикробно действие, втечнява бронхиалните секрети и подпомага отхрачването им. Така се постига облекчаване на кашлицата и на свързания с нея дискомфорт. Благоприятният ефект на „Бронхо Фитолек”. върху дихателните пътища се дължи на съдържащите се в него мащерка, салвия, риган, медицинска ружа, евкалипт, бъз, и сладник.

   При грип и всякакви други инфекциозни заболявания, особено ако се придружени от висока температура, е подходящо да пием чай „Грип Фитолек”. Съдържащите се в него ехинацея, лайка, липа, бъз, шипка и джинджифил увеличават имунната и антиоксидантната защита на организма и упражняват силно противовъзпалително и директно противомикробно действие.


* д-р Мариян Иванов  е специалист по вътрешни болести, един от водещите лекари в областта на алтернативната и холистична медицина, автор на семинари за себеразвитие и за подпомагане на организма с природосъобразни методи и средства, както и на много популярни и специализирани книги и публикации в тази област, основател на Медицински Център „Фитолек”. Повече за хранителните добавки и чайове, произвеждани по формули на д-р Мариян Иванов, както и за предстоящите негови семинари, можете да прочетете на страниците на сайта на Медицински Център „Фитолек” – www.phytolek.com, както и на страниците на сайта на Българска Чаена Компания - www.bteaco.com

Последни новини

Какво казват пациентите за нас


  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева
Прочети всички

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти