Пон-Съб: 9:30 до 17:30

Новини

ГРИП И ХОМЕОПАТИЯ

ОСТРИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В ДЕТСКАТА ВЪЗРАСТ

ГРИП, УНГ И ДИХАТЕЛНИ ИНФЕКЦИИ

ГРИП

     Много често хомеопатичните специалитети за домашно лечение и няколко основни хомеопатични монопрепарата помагат на организма сам да се пребори с инфекцията.

Ако тези медикаменти се приемат при първите симптоми на болестта, лечебният резултат ще бъде още по – добър. Те предлагат ефективно, бързо и нетоксично противодействие на простудните заболявания.

Може би едно от най-популярни хомеопатични лекарства за профилактика и лечение на грипа и на дихателните инфекции от вирусен произход е препаратът Oscillococcinum.

Многобройни клинични изследвания, които потвърждават неговата ефективност са публикувани в такива престижни медицински списания, катоBritish Journal of Clinical Pharmacology” и “Lancet”.

За профилактика, отOscillococcinum® се приема по един флакон – доза глобули под езика веднъж седмично в период на опасност от инфекция.

За лечение, при поява на първите симптоми на заболяването, се препоръчва приемане на три флакона - дози глобули, по една през интервал от 6-8 часа.

Oscillococcinum® е подходящ за всеки член от семейството и дозировката е една и съща и не зависи от възрастта и телесното тегло на болния. При кърмачета и малките деца броят на приетите флакони е както е казано по-горе, но се препоръчва глобулите да се разтварят във вода или дори в кърма и да се дават в разтворено състояние.

        Хомеопатичният специалитет Paragrippe®е подходящ, когато вирусната инфекция протича с изразени оплаквания от главоболие, болки в мускулите и очите, повишена температура и силна отпадналост. За целта е препоръчително на всеки два часа да се смучат по две таблетки от медикамента, като с намаляване на оплакванията приемите се разреждат.

Paragrippe® много често допълва лечебното действие на Oscillococcinum®.

Stodal®е хомеопатичен сироп при различни видове кашлица. Той може да се прилага при деца, при бременни жени и при хора с медикаментозна алергия и с хронични заболявания. Обичайната му дозировка при деца е 3-5 пъти дневно по една чаена лъжица.

Stodal е ефективен, както при суха, така и при влажна кашлица.

Coryzalia® е хомеопатичен специалитет за лечение на хрема. В състава му влизат шест хомеопатични медикамента, които атакуват хрема с различни видове на отделения секрет– воднист, прозрачен, обилен, както и по-слузест, плътен, жълто-зеленикав и т.н.

При хрема е препоръчително на всеки 1-2 часа да се смучат по 1-2 таблетки, като с намаляване на хремата приемите се разреждат.

Coryzalia® няма страничните действия, присъщи за много от капките за нос – сухота в устата, нарушено обоняние, кървене от носа, сънливост и т. н.

Coryzalia® както и останалите хомеопатични медикаменти може да се приема от деца и бременни и кърмещи жени.

Homeogene ®спомага за бързо намаляване на болките в гърлото и на чувството за дразнене и за пресипналост на гласа. За целта е препоръчително при поява на болки в гърлото на всеки 1-2 часа да се смуче по една таблетка от медикамента.

Ако пред болките в гърлото преобладава чувството за пресипналост и спадането на гласа, то тогава може да се помисли и за друг хомеопатичен специалитет – Homeovox ®, от който при подобни оплаквания е добре да се смучат по 1-2 таблетки на всеки 1-2 часа до възстановяване на гласа и отзвучаване на чувството за дразнене в гърлото.

Eто и някои от най-често използваните хомеопатични монопрепарати за лечение на грипа и на други вирусните инфекции. Предписването им зависи от множество фактори –

как са възникнали симптомите (рязко, внезапно или бавно и постепенно), кои са отключващите фактори (студ, вятър, влага, горещина), каква е индивидуалността на пациента и начинът по-който той боледува (напрегнат, тревожен, неспокоен или отпуснат, унесен, апатичен) и т.н.

ПРИ РАЗГЪРНАТА КЛИНИЧНА КАРТИНА

При рязко начало на оплакванията най-често избираме между два медикамента. Това саAconitum nappellus и Belladonna.

         Aconitumnappellus се препоръчва при рязко и силно повишаване на температурата, придружено от зачервяване на кожата, сърцебиене, силна жажда и възбуда, но без изпотяване. Много често тези оплаквания се провокират от излагане на силен студ или от измръзване. Дозировката е по пет гранули в разреждане 5-9 СН на всеки ½-1 час до спадане на температурата и поява на изпотяване.

Belladonna е препоръчителна при същите симптоми, изброени при Aconitumnappellus и е по- подходяща при пациенти, при които е налице и силно изпотяване. Температурата не е постоянно висока, а е с пикове и понижения. Дозировката е същата.

При бавно, плавно и постепенно начало, когато клиничната картина на вирусната инфекция не е така драматична и когато повишаването на температурата рядко надхвърля 38,5 градуса избираме между следните медикаменти:

Bryonia е най-подходяща за приложение, когато умерено и постепенно повишената температура е съпроводена от главоболие, мускулни и ставни болки, суха кашлица и силна жажда, като всичките тези симптоми се засилват при движение.

В тези случаи е препоръчително 2-5 пъти дневно да се приемат по 5 гранули 5или 9 СН.    

Ferrumphosphoricum9СН е препоръчителен за приложение, когато умерено повишената температура се съпровожда от суха кашлица, от склонност към кървене от носа и от болки в ушите, а също и от редуване на бледост със зачервяване на лицето. Дозировката, начинът на приложение и степента на разреждане са същите.

При умерено повишена температура, съпроводена от силна отпадналост, тилно главоболие и мускулни болки, при отсъствие на жажда е препоръчително на всеки 1-3 часа да се приемат по пет гранули 5или 9 СН от медикамента Gelsemium.

При умерено повишена температура, придружена от силна отпадналост и от мускулни и ставни болки и чувство за скованост, които намаляват при раздвижване (това кара болното дете да се движи непрекъснато в леглото за да си намери удобно място), при наличие на силна жажда и/или при поява на херпес около устата най – подходящ за лечение е Rhustoxicodendron9 или 15 СН – приемат се по 5 гранули през 1 – 3 часа до настъпване на подобрение, след което приемите се разреждат.

Eupatoriumperfoliatum е подходящ за лечение на умерено повишена температура, съпроводена от силна отпадналост, от главоболие и болки в костите, мускулите и очите и от силна жажда.

Baptisiatinctoria най – често се използва за лечение на т. нар. “чревен грип”, когато е налице разстройство, придружено от коремни болки, главоболие, повишена температура и обща отпадналост.

Препоръчителните дозировка и степен на разреждане са същите, както при предходните медикаменти

Dulcamara е медикаментът, използващ се най – често в хомеопатията за лечение на състояния и заболявания, влошаващи се от влага и особено от влажен студ. Ето защо когато детето повиши температура и/или се появи хрема и/или кашлица, провокирани от влага е препоръчително 1 – 2 пъти дневно да се приемат по 5 гранули Dulcamara9 СН.

ПЕРИОД НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

За по-бързото отзвучаване на възпалителните прояви (става въпрос най-вече за остатъчната хрема и кашлица, които могат да продължат седмици след отминаване на острия епизод ) спомагат сутрешното приемане на 5 гранули Pulsatilla15 или 30 СН и вечерното приемане на Sulfuriodatum9 CH до окончателното изчезване на оплакванията.

          При наличие на силна физическа и психическа умора през възстановителния период, особено при по-големи деца и ученици след отзвучаване на инфекцията, приемането веднъж дневно на 5 гранули от хомеопатичния медикамент Kaliumphosphoricum ще ускори значително възстановяването.

             Използването на хомеопатични лекарствени средства е напълно съвместимо с едновременното прилагане и на други медикаменти, ако това се налага.

откъс от книгата: "Хомеопатия за деца и тинейджъри" на д-р Зорка Угринова и д-р Мариян Иванов (издателство „Изток-Запад”)

 

Последни новини

Какво казват пациентите за нас


Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

Благодарение на грижите и отношението на д-р Угринова, животът отново може да е прекрасен! Благодаря на целия екип на Фитолек, който винаги ме кара да се чувствам специална и важна. Благодаря, че Ви има! 05.07.2013 г
Надежда Стойлкова - София

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова
Прочети всички

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти