Пон-Съб: 9:30 до 17:30

Класически масаж

Масажът представлява механично дразнене на телесната повърхност посредством масажни приоми от ръката на масажиста.

За провеждане на масажа се изисква добре обучено лице, което да познава физиологичното действие на отделните приоми и да има добра техника за правилното изпълнение на отделните похвати както и добре развит усет за състоянието на тъканите, които обработва.
Физиологичното действие на масажа се състои от три въздействия:

1.Механично действие. Масажът предизвиква механично разтягане на кожата, изтласкване на тъканните течности към съдовете, придвижване на лимфата и венозната кръв от периферията към сърцето.

2.Рефлекторно действие. Чрез масажа се дразнят отделните тъкани, от тях се изпращат импулси към нервната система. От там се получава рефлекторен отговор със съответно физиологическо действие. Например: зачервяването и затоплянето на кожата под влияние на масажа е израз на рефлекторна реакция.

3.Хуморално действие. Под влияние на масажното дразнене, в кожата и подлежащите тъкани, се образуват някои биологично активни вещества, които имат изразен физиологичен ефект.

Рефлекторното действие е най-важното. Чрез включване на различни механизми то предизвиква подобряване на кръвообръщението и храненето, засилване на обменните процеси, тонизиране на тъканите и едновременно с това оказва успокояващо и обезболяващо действие.

Масажът е ценно лечебно и профилактично средство. Чрез него, от една страна се получава значително намаляване на субективните оплаквания на болния – настъпват обезболяване, успокояване, релаксиране. От друга страна, се оказва благоприятно въздействие и върху протичането на заболяването като се подобрява храненето на тъканите и се ускорява оздравителният процес. От трета страна масажът има подчертано профилактично действие – повишава защитните сили на организма и неговата устойчивост към простудни, инфекциозни и други фактори.

При извършване на масажа трябва да се спазват някои общи правила:
-болният да е съблечен, да се махнат всякакви колани и аксесоари от тялото. Да е завит с чаршаф и само тази част, която ще се масажира, да бъде оголена. След масажирането на даден сегмент, например крайник, той да се завива, за да запази топлината.
-Болният да бъде напълно отпуснат (релаксиран). За целта той заема удобно положение на тялото, когато е легнал по гръб, под главата и коленете се слага невисока възглавница, а при лежане по очи възглавницата да се поставя под гърдите и глезените.
-Масажът се прави на твърда кушетка или матрак. Обработката на главата е в седнало положение
-Стаята да бъде добре затоплена – около 22 – 24 С, светла, обстановката да е спокойна. Дишането и на двамата (масажирания и масажиращия) да бъде спокойно, равномерно, синхронизирано с масажните похвати.
-Масажът не бива да се прави при пълен стомах, след нахранване,
-Кожата на болния да бъде чиста, по нея да няма гнойни пъпки или ранички.

Класическият масаж е най – разпространен у нас масажен вид. При него се използуват различни масажни похвати. Те биват основни и спомагателни. Основните имат определено физиологично действие върху дадена тъкан. Към всеки основен похват принадлежат и някои спомагателни, които имат същото физиологично действие, но техническото им изпълнение е модификация на основния похват. Те най – често носят названието някаква трудова дейност, която наподобяват (гладене, пилене и др.). Основните похвати са 5:

ПОГЛАЖДАНЕ: Физиологичното му действие се изразява предимно върху кожата. Нервните окончания в нея се дразнят и предизвикват рефлекторна реакция – успокояване и обезболяване. По този начин лимфната течност и венозната кръв се придвижват към сърцето, отоците намаляват. Кръвообръщението в повърхностните части на кожата се подобрява. Подобрява се нейното хранене, тя става мека и еластична.

РАЗТРИВАНЕ: Физиологичното му действие се изразява предимно върху подкожната тъкан – премахват се сраствания, уплътнения, подобрява се нейното хранене, предизвикват се редица благоприятни рефлекторни реакции.

ОМАЧКВАНЕ: Физиологичния ефект е насочен към дълбоко разположените тъкани – мускулите. При бавно, плавно, ритмично омачкване се постига тяхното отпускане (релаксиране). Ако желаем обаче да се повиши техния тонус, тогава похватите са по – силни и по – бързи.

ВИБРАЦИИ: Физиологичният ефект е успокояване на мускулите и нервите, както и стимулиране на обменните процеси.

УДАРНИ ПОХВАТИ: Имат изразен дразнещ ефект. Действат възбуждащо и стимулиращо – подобряват кръвообръщението и храненето не само на повърхността, но и на дълбоко разположените тъкани.

ДОЗИРОВКА ( ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ) НА МАСАЖА
При масаж, последователно се прилагат, поглаждане , разтриване, омачкване, ударни похвати, вибрация, като винаги се започва с поглаждане и се завършва с него.Между отделните похвати също се прави поглаждане. Кой похват ще се използва зависи от физиологичния ефект, който се цели. Времетраенето на масажната процедура се определя от площта, която се обработва.

Например: Масажна яка (шия и раменен пояс) и един крайник е 15 – 20 минути. На два крайника 20 – 30 минути, на гърба – около 20 минути. Цял масаж – до 50 – 60 минути. При обработка на горен крайник непременно трябва да се обхване и раменния пояс и вратът, а при долен крайник – кръстът. Необходимо е да се въздейства върху коренчетата, които излизат от гръбначния стълб и инервират съответните крайници. Интензивността на масажното действие зависи, както от силата, с която се прилагат похватите, така и от техния подбор.

В един лечебен курс се извършват 10 – 15 процедури след което се прави почивка от няколко месеца и лечебния курс може да се повтори.

За да е сигурно, че дозировката е правилна се съблюдават винаги следните три важни правила:
1.Болка – масажът не бива да предизвиква болка. Той се прилага до прага на болката, а при някои хронични заболявания – до прага на т. нар. поносима болка, т е до появата на лека болка.
2.Зачервяване – желателно е да се получи добро зачервяване, което да подобри кръвообръщението на тъканите, а оттам и тяхното по – добро хранене.
3.Добро самочувствие – непосредствено след масажа болният трябва да усеща, че му е "олекнало", че болката е намаляла, че получава приливна топлина и пълно отпускане на крайниците и тялото.

Изпълнението на всички тези показатели показва, че масажът е правилно дозиран.

КОГА НЕ СЕ ПРАВИ МАСАЖ?
-При болен с повишена температура на тялото над 37,5 С, при инфекциозни заболявания;
-При гнойни възпалителни процеси на кожата и по – дълбоко разположени тъкани;
-При кръвотечения и склонност към кръвоизливи;
-При разширени и възпалени вени и лимфни съдове (тромбофлебит)
-При злокачествени заболявания от различно естество и локализация
-При бременност никога не се прави масаж в областта на кръста и корема
-При явления на непоносимост към масажа (например: засилване на болките).

Какво казват пациентите за нас


Благодарение на грижите и отношението на д-р Угринова, животът отново може да е прекрасен! Благодаря на целия екип на Фитолек, който винаги ме кара да се чувствам специална и важна. Благодаря, че Ви има! 05.07.2013 г
Надежда Стойлкова - София

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София
Прочети всички

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти