Пон-Съб: 9:30 до 17:30

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ ЕКЗЕМА

ПЪРВИ ПРЕГЛЕД

ПОВОД ЗА КОНСУЛТАЦИЯТА

К. Марков, на 52 години, посети за пръв път кабинета на 18.07.1998 година по повод на екзема на дланите с 25 годишна давност, лекувана с най-различни видове кортикостероидни препарати без задоволителен или с частичен и временен ефект. Другият повод за посещението е чувството за потиснатост и за вътрешна неудовлетвореност.

Майката на пациента също има малка екзема, а нейната сестра страдала от същия вид екзема на дланите.

ВЪПРОСНИК СИСТЕМА ПО СИСТЕМА

Храносмилателна система. Апетитът е добър. Няма хранителни предпочитания и не се оплаква от сънливост след нахранване. Няма сериозни стомашно-чревни проблеми, с изключение на хемороидите от ученическа възраст. Те рядко го болят и парят и това е свързано с прекаляване с пикантните ястия и с червеното вино. Изхождането по голяма нужда е редовно.

УНГ система. Като малък боледувал от чести инфекции на горните дихателни пътища. Установен рентгенов логично ляв фронтален синузит, който в момента не му създава проблеми.

Глава. Рядко се оплаква от главоболие с променлива локализация и го свързва най-често с обостряне на синузита или със зрението (има лек двустранен астигматизъм и некоригирано късогледство).

Дихателна система. Без особености. Преди 20 години имал ускорен пулс, по повод на което били направени изследвания и била установена базедова болест, излекувана с Метизол.

Уринарна система. Без особености.

Кожа. Кожата е нормална, с нормално изпотяване. Проблемите са свързани единствено с кожата на дланите. Там тя е хиперкератизна, суха, със жълтеникав цвят и с напуквания до кръв, съпроводени от жестока болка. Екземата започнала от дясната длан и по-нататък се прехвърлила и върху лявата длан, като състоянието се влошава при контакт с най-различни материи. След преживян стрес в 3-4 клас (травма на главата ) започнал обилен косопад, който продължава и до днес. И косопадът и екземата се влошават от стрес, който според пациента е непрекъснат от 10 години ( както в службата, така и в семейството ).

Опорно-двигателен апарат. Без особености.

Обща чувствителност. Предпочита умерени температури, но по-трудно понася топлината. Чувства се по-добре на планина.

Нервна система. Сънят е добър, спи добре завит. Гневи се лесно и избухва, но не е злопаметен и му минава бързо. Особено чувствителен е по отношение на социалните несправедливости, които го заобикалят ( занимава се със социална публицистика ). Изразът “не е справедливо” е повторен няколко пъти по повод на различни неща от заобикалящата ни действителност. Настроен е негативно към “успелите”, тъй като според него техният успех е свързан с престъпления и нечестни постъпки. Чувства се подтиснат и е песимистично настроен по повод на бъдещето. Не винаги споделя, за да не “товари” близките си.

Клиничен преглед. Без особености с изключение на оплешивяването и на описаните промени по дланите.

Лечение.

Нитрикум Ацидум 9 Сн – 5 гранули сутрин.

Стафисагрия 15 Сн – 5 гранули преди обяд

Антимониум Крудум 5 СН – 5 гранули вечер.

Луезинум 15 СН – 10 гранули веднъж месечно.

Обсъждане.

Нитрикум Ацидум. Основание за изписване на този медикамент и уплътнената жълта кожа на дланите с напуквания до кръв, които са силно болезнени.

Стафисагрия – много подходяща за хората, които са особено чувствителни към несправедливостите, които ги заобикалят и които по различни причини не споделят чувствата си. Назначаването на медикамент за психиката е особено важно за страдащите от кожни заболявания. Последните често се влошават от неприятни изживявания и емоции.

Антимониум Крудум – основен медикамент в хомеопатията за лечение на хиперкератозни екземи с фисури.

Луезинум – изписва се при упорити, сухи екземи с фисури.

Тази терапия, спазвана в продължение на няколко месеца, води до подобрение, което не е постигано с нито един кортикостероиден препарат. Това позволи на пациента почти сам да довърши вилата си. Нещо, което е отлагано с години поради заболяването му.

Забележка : В лечението на упорити екземи, лекувани многократно с кортикостероидни препарати, почти винаги се мисли и за Туя и Натриум Сулфурикум.

Какво казват пациентите за нас


Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

„Посещавам МЦ „Фитолек" от 2006 г. Обърнах се за помощ към д-р Мариян Иванов, тъй като дъщеря ни, която тогава беше на 1 година и половина, боледуваше често и за съжаление обикновените вирусни инфекции се развиваха бързо в бактериални и се налагаше антибиотично лечение. Благодарение на грижите на д-р Иванов тя започна да...
Катя Казанджиева

Благодарение на грижите и отношението на д-р Угринова, животът отново може да е прекрасен! Благодаря на целия екип на Фитолек, който винаги ме кара да се чувствам специална и важна. Благодаря, че Ви има! 05.07.2013 г
Надежда Стойлкова - София

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

Много съм доволен от професионализма и качеството на обслужване, на които станах свидетел в хомеопатичен център "Фитолек".
Иван Кръстев

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова
Прочети всички

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти