Пон-Съб: 9:30 до 17:30

От нашият опит

ХОМЕОПАТИЯ ПРИ ПОСТВАКСИНАЛНА РЕАКЦИЯ СЛЕД БЦЖ ВАКСИНА

ПЪРВИ ПРЕГЛЕД ПОВОД ЗА КОНСУЛТАЦИЯТА

А. К. на седем години посещава кабинета на 22.03.2002 г. по повод кашлица, която е започнала от вчера и се усилва непрекъснато. Обостря се вечер и през нощта и се провокира от чувство за дразнене в областта на ларинкса. Кашлицата е придружена от хрема, която сутрин е по-гъста и бяложълтеникава на цвят, а през деня става водниста. Детето е мой пациент от близо две години. Боледува сравнително рядко и до сега не е имало сериозни здравословни проблеми. От анамнезата заслужава да се изтъкне фактът, че преди пет дни е направена БЦЖ ваксина по повод отрицателна реакция на Манту. Клиничният преглед не показва никакви отклонения. Детето няма температура и е в много добро общо състояние.

Назначено лечение:

“ВАБ” в разреждане 9 СН – 10 гранули, още днес и още 10 гранули след една седмица.

“Туя окциденталис” в разреждане 9 СН – 5 гранули сутрин.

“Апис мелифика” в разреждане 30 СН – 5 гранули вечер.

Обсъждане:

Индикация за назначаване на “ВАБ” е предполагаемата постваксинална реакция, предизвикана от БЦЖ ваксина.

“Туя окциденталис” е основен медикамент за всякакви постваксинални усложнения или за оплаквания, провокирани от недобре адаптирани ваксини.

Дотолкова, доколкото не рядко роля в постваксиналните усложнения играят алергични реакции, то оправдано е и назначаването на “Апис мелифика”, който стимулира противоалергичната защита.

Още на следващия ден, след включването на тази схема, майката на детето съобщи, че както кашлицата, така и хремата вече са отзвучали.

ПСОРИАЗИС

Е. Ефендулов е дете на седем години, което за пръв път е консултирано от лекар хомеопат на 30.04.2002 година по повод на обриви по кожата, появили се през март 2001 година. Най-напред те се появили по тилната окосмена част на главата, а през юни 2001 година обхванали темето, половия член и други области на тялото. След консултация с дерматолози било потвърдено, че се касае за псориазис и било назначено лечение с локални кортикопрепарати (Diprosalic, Elocom) и с Selsun blue. Това довело до изчезване на обривите на мястото на третирането, но едновременно с това се появили обриви по други части на тялото. Обривът по тила не се повлиял изобщо. Майката престанала да използва предписаните мазила, разочарована от незадоволителните лечебни резултати. Това е и поводът тя да направи консултация с лекар хомеопат.

В деня на прегледа – 30 .04.2002г, старите лезии по тила, по половия член са много обострени, появили са се нови - около пъпа, от вътрешната страна на лакътя на дясната ръка, в подмишничната ямка на лява ръка, от външната страна на предмишницата на лява ръка около лакътя. /Снимка №1/ Лезиите са окръглени, лющещи се на едре люспи, а по-главата на по-фини люспи, кожата в увредената зона се цепи, разкървавява се лесно, силно сърби.

Преглед на различните системи.

Храносмилателна система. Апетитът на детето е добър, като предпочитанията са за кисели и люти храни и за зеленчуци. Не обича сладко. Нормално чувство за жажда. Няма стомашно-чревни проблеми. Редовно изхождане по голяма нужда. Детето съобщава за периодично усещане за горчив вкус в устата.

УНГ система. Без особености.

Глава. Без особености.

Дихателна система. Без особености.

Сърдечно-съдова система. Без особености.

Уринарна система. Без особености.

Кожа. Кожата е нормална, с нормално изпотяване. Обривните единици са окръглени и лющещи се на люспи с различни по големина размери. Те са най-фини в областта на окосмената част на главата. В областта на лезиите е налице склонност към образуване на неболезнени слабо кървящи нацепвания. Лезиите са силно сърбящи ( до кръв ), като сърбежът се засилва след къпане и се облекчава от хладни апликации. На 2-3 месечна възраст детето боледувало от себореичен дерматит, трудно овладян в кожна клиника в София, основно с цинкова паста.

Опорно-двигателен апарат. Без особености.

Обща чувствителност. Детето предпочита да му е по-топло.

Нервна система. Детето е енергично и подвижно. Много

чувствително то лесно се обижда и нервира и често избухва. То е любознателно и разпитва непрекъснато за нещата около него. Обича да си играе и само. Детето не обича да споделя проблемите, които има, а предпочита да се усамоти и да ги преживее само. Сънят е добър. Рядко сънува кошмари.

Детето е от втора нормална бременност. Родено е със секцио, поради седалищно предлежание. Нормално психическо и физическо развитие. Няма фамилна обремененост, нито за псориазис, нито за каквото и да било по-сериозно заболяване.

Назначено лечение на 30.04.2002 г.

Lycopodium clavatum в разреждане 15 СН, по 5 гранули в понеделник, сряда и петък ( по-разреден прием в сравнение със схемата, предписана от личния лекар на детето ).

Berberis vulgaris в разреждане 5 СН, по 5 гранули сутрин и вечер.

Обсъждане.

Lycopodium clavatum е основен хомеопатичен медикамент за лечение на заболявания с псоричен начин на протичане какъвто е налице при детето. Допълнителни аргументи за избор на Lycopodium clavatum са силният сърбеж до кръв в областта на кожните лезии, подобряването на този сърбеж от хладно, както и нервно-психическото състояние на детето. То е умно, интелигентно, интересува се от всичко и обича да се усамотява. Освен че Lycopodium clavatum намира широко приложение в лечението на редица кожни заболявания, той се предписва често и в случаите, когато е необходимо да се подобри обмяната на веществата и да се нормализират жлъчно-чернодробните и бъбречните функции.

Berberis vulgaris е избран поради факта, че отговаря на външния вид на кожните лезии, които имат пръстеновидна форма, окръглени, със светъл център и зачервена периферия. Освен това той подпомага предишния медикамент що се касае до стимулирането на жлъчно-чернодробния дренаж.

Контролен преглед на 08.05.2002 г. Няколко дни след началото на хомеопатичното лечение и след спирането на кортикоидната терапия старите кожни лезии се обострили и се появили нови ( около пъпа, в областта на лявата подмишнична ямка, по външната страна на лявата предмишница и на други места ). Кожните лезии са още по-изразени и разширени по площ. Появили са се и нови в областта на врата и зад ушите.

Назначено лечение:

Arsenicum album в разреждане 9 СН, по 5 гранули сутрин и вечер.

Berberis vulgaris в разреждане 5 СН, по 5 гранули сутрин и вечер.

Glandol – крем за локално третиране на лезиите.

Обсъждане.

Arsenicum album е основен медикамент за лечение на кожни и други заболявания с псоричен начин на протичане. Допълнителна индикация за предписване на Arsenicum album е фината десквамация на кожата, наблюдавана в увредените участъци.

Glandol. Според редица проучвания използването на някои видове ненаситени мастни киселини, каквито са тези съдържащи се в Glandol, се отразява добре на не малко видове дерматози, към които спада и псориазисът.

Licopodium clavatum е спрян по настояване на майката, която свързва обострянето на псориазиса с включването на този медикамент в лечението на детето. Възможно е обаче влошаването на състоянието на детето да се дължи на факта, че преди началото на лечението с Lycopodium clavatum майката е спряла сама използването на кортикоидните кремове. Така или иначе, за сега, Lycopodium clavatum не може да бъде използван в лечението на детето, поради нежеланието на майката.

Следващата консултация е на 16.05.2002 г. За изминалия период няма поява на нови кожни лезии, а старите са започнали да избледняват от центъра към периферията. /Снимка № 2/ Решено е лечението, назначено на 08.05.2002 г., да бъде продължено с още около седмица, след което да се премине на следната лечебна схема :

Arsenicum album в разреждане 15 СН по 5 гранули сутрин, на четни дати.

Thuya occidentalis в разреждане 15 СН, по 5 гранули сутрин на нечетни дати.

Berberis vulgaris в разреждане 5 СН, по 5 гранули в следобедните часове.

Glandol крем за локално приложение.

Обсъждане.

След стабилизиране на състоянието преминаваме към Arsenicum album в по-големи разреждания, които имат по-дълбоко и трайно въздействие върху човешкия организъм и които се предпочитат в много от случаите, когато става въпрос за кожно увреждане. Стабилизирането на състоянието позволява и разреждане на приемите на Berberis vulgaris.

Thuya е включен, тъй като една от основните индикации за неговото приложение е продължителното лечение с кортикопрепарати и други химически субстанции, а такова е било налице в продължение на 10 месеца при пациента. Този медикамент се включва в лечебната схема тогава, когато едно заболяване с рецидивиращ ход на протичане придобива все по-персистиращ характер.

Контролен преглед на 01.06.2002 г. Детето се чувства добре. Кожните лезии вече не са сърбящи и са почнали да избледняват, а някои от тях вече са почти изчезнали. Няма образуване на нови кожни лезии. /Снимка № 3/

Назначено е следното лечение:

Arsenicum album в разреждане 15 СН, по 5 гранули сутрин на четни дати.

Thuya occidentalis в разреждане 15 СН, по 5 гранули сутрин на нечетни дати.

Sepia в разреждане 15 СН, по 5 гранули всяка вечер.

Glandol крем за локално приложение и по една капсула дневно през устата от същия медикамент.

Обсъждане.

Новият хомеопатичен медикамент в лечебната схема е Sepia, който е избран като лечение за чувствителния тип. Основания за неговото включване са:

Предпочитанията на детето за пикантни и кисели ястия.

Склонност към образуване на неболезнени, слабокървящи нацепвания в областта на кожните лезии.

Склонност на детето към усамотяване и нежеланието за споделяне на проблемите, които има.

Периодично усещане на чувство за горчив вкус в устата.

На 23.06.2002 г., т.е. около три седмици след включването на тази лечебна схема на повечето места кожните лезии са изчезнали, а на останалите места те едва се забелязват. /Снимка № 4/ Заключението е, че лечението на детето е изключително успешно, при това без да бъдат прилагани коpтикоидни препарати. Решението е последната хомеопатична схема да бъде продължена още около месец, след което лекарството за терен Тhuya в 15 СН и лекарството за чувствителен тип Sepia в 15 СН ще се приемат по една доза, веднъж седмично.

Какво казват пациентите за нас


Благодарим на д-р Мариян Иванов за доброто отношение и отличните познания в  областите с които се занимава и за доброто което прави на хората, търсещи помощ! С най-искрени благодарности и поздравления!
сем. Добреви

Благодарение на грижите и отношението на д-р Угринова, животът отново може да е прекрасен! Благодаря на целия екип на Фитолек, който винаги ме кара да се чувствам специална и важна. Благодаря, че Ви има! 05.07.2013 г
Надежда Стойлкова - София

Много сме доволни от д-р Иванов! Благодарим за вниманието и доброто отношение към нас! Карина Велибашева и мама Петя :)
Карина Велибашева

За мен , д-р Надежда Гурянова е рядко срещан специалист в България. Тя има прекрасна медицинска подготовка, успоредно с това  е и перфектен хомеопат.Непрекъснато се усъвършенства, посещавайки различни курсове и семинари. Всичко това й помага да се справя и с най-заплетените случаи в своята практика. Отзивчивостта й е...
Цвете Стоянова, гр. София

Със сина ми идваме при д-р Иванов от 5 години. Пред антибиотиците, инжекцийте и "Вентолин" за алергия и астма избрахме хомеопатичните препарати и опита на д-р Мариян Ианов в комбинирането им. Благодарна съм за знанията, които е придобил и които с такава лекота прилага. Нека Господ да му дава здраве, дълъг живот и нови...
Ани, Ангел и Александър Томови

Д-р Иванов е вълшебник! Той лекува с едни малки зрънца които вършат вълшебство. Аз съм възрастна жена на 69 г. и от дълги години страдам от алергия. Последните  10 месеца алергията ме притисна много жестоко. Всеки един Божи ден в обриви, сърбежи по цялото тяло с главоболие и безсъние. Но съм имала късмет да попадна на лечението на...
Надежда Минева

За мен д-р Иванов е образец за лекар! С познанията и вниманието което получава всеки негов пациент. Винаги съм разбирала "личен лекар", като израз да означава лекар, които може да подържа тялото и духът ти здрави, това за мен е мерило за добър лекар. Д-р Иванов благодаря че те има и ми даваш толкова вяра, че нещата могат да бъдат...
В. Георгиева - София

Дъщеря ми Симона е на 5 г. и половина. Преди да дойдем при д-р Мариян  Иванов тя боледуваше по два пъти всеки месец и много често се налагаше да пие антибиотици. Откакто се лекуваме  с хомеопатия тя разреди боледуванията и вече се разболява един до два пъти в годишно. БЛАГОДАРЯ!!!
Светла Иванова

До 1 г. на сина ми Никола бяха поставени най-различни диагнози - алергия към белтъка на краве мляко, атопичен дерматит и др.. След започване на хомеопатичното лечение, кожата на детето се изчисти, то не повръща и вече не спазваме никаква диета.
Рафаела Жекова

  Огромни благодарности и поклон пред д-р Гурянова! В пълния смисъл на думата тя спаси моята дъщеря Гергана. Загрижеността, професионализмът с точно поставената диагнозата помогнаха на дъщеря ми. Сърдечно БЛАГОДАРЯ!!! Албена Христова, майка на Гергана Тонева 26.04.2014 г  
Албена Христова

  Здравейте Д-р Иванов, Все се каня да напиша мейл, с който да Ви благодаря и все не намирах време до днес, за което съжалявам. Бих искала да благодаря от името на цялото ми семейство за грижите и вниманието, с което дарявахте майка ми–Милка Трайкова - Петрова, която живя 7 години и се бори с онкологично заболяване. Искам да...
Евелина

Синът ми бе с поставена диагноза бронхиална астма от 3 годишната си възраст. Посещаваме д-р Мариян Иванов от 4 г.. През всичките тези години детето разреди епизодите на кашлица и задух, няма нощни пристъпи и много рядко боледува. Мога да кажа, че е напълно оздравял. Благодаря!!!
Моника Павлова

Повече от половин година посещавам медицинския център и съм много доволна. Всички тук са много внимателни и са големи специалисти. Бях много зле с нервната система, имах такива симптоми и нервни кризи, който ме караха да мисля, че всеки момент ще умра. Бях отчаяна и изпаднала в депресия. Благодарение на д-р Мариян Иванов всичко...
Боряна Цветкова - София

В лицето на д-р Русева срещнах ЧОВЕКА!!! И ДОКТОРА!!! Благодаря Ви от сърце!!! 16.08.2014 г гр. Тервел    
Mариана Костадинова

"Има някакъв нов начин на лечение"- каза моята позната преди 16 години когато на разходка в парка споделих с нея,че синът ми (тогава 7 годишен) има диагноза бронхиална астма. Двамата със съпруга ми вече от 3-4 години живеехме с мисълта за това състояние на детето ни и се въртяхме в омагьосания кръг на астматичните пристъпи и...
Стефи Чоева
Прочети всички

Нашите партньори

Запиши се за нашия бюлетин!

Научавай полезна здравна информация и бъди информиран първи за най-новите ни предложениия

  • Съглсен съм данните ми да бъдат запазени и използвани за получаване на бюлетин
  • Съгласен съм да получавам информация, свързана с дейността на медицинския център и на работещите в него медицински специалисти